duminică , 20 septembrie 2020
Acasă / Economic / O delegaţie din Landul Saxonia caută zilele acestea parteneri de afaceri în România

O delegaţie din Landul Saxonia caută zilele acestea parteneri de afaceri în România

Germania este principalul partener comercial al României, deținând o pondere de 21% din totalul schimburilor comerciale ale României. Conform datelor statistice românești, la 31.12.2016 schimburile comerciale bilaterale au atins 26,15 miliarde euro (+12,39% față de 2015), din care 12,34 miliarde euro la export (+14,63%) și 13,80 miliarde euro la import (+10,46). Totodată, Germania se situează pe locul III în ceea ce privește capitalul investit (5 miliarde euro, 26.100 firme investitoare). În lumina acestor date, autorităţile româneşti au tot interesul să intensifice relaţiile cu partenerii germani. 

Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a continuat discuțiile aplicate pe implementarea în sistemul românesc a modelului german de învățământ dual și intesificarea colaborării româno-germane în domeniul IT și în cadrul platformei Industrie 4.0, cu Stanislav Tillich, prim-ministrul Landului Saxonia, demarate cu ocazia vizitei efectuate în luna aprilie a.c. în Germania.

Prioritatea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este de a încuraja întreprinzătorii germani să realizeze investiții in tara noastra, să intensifice schimburile comerciale și să încerce identificarea de noi proiecte comune, care să contribuie la transformarea României în hub economic regional.

”Delegatia numeroasă de oameni de afaceri, care se află astăzi în România, este un semnal puternic pentru succesul intensificării prezenței investiționale germane în domenii importante, cum ar fi: transporturi, agricultură, dezvoltarea regională, cercetare-inovare, turism, mediu. Educația duală în România a crescut în importanță datorită companiilor germane, care au tradiție în acest domeniu și asigură un flux constant de forță de muncă pentru activitatea proprie. Vă invit să îi contactați pe experții directiei InvestRomania, care vă vor pune la dispoziție permanent informații foarte utile privind diversele oportunități investiționale, facilități și stimulente. ”, a declarat ministrul Alexandru Petrescu.

Ministrul Petrescu a prezentat măsurile adoptate de Guvernul Român pentru îmbunătățirea climatului de afaceri, care se bucură acum de o relaxare fiscală, inițiată la începutul acestui an, dar și de adoptarea unei serii de proiecte legislative cum ar fi Legea prevenirii, Start-up Nation, Legea lobby-ului, Legea PPP etc., identificând în același timp, zonele în care expertiza germană poate fi implementată cu succes în aplicarea unor programe de promovare și sprijinire a IMM-urilor, inclusiv cu privire la noile șanse oferite de platforma Industria 4.0, dar și utilizarea clusterelor ca instrumente de promovare a noilor tehnologii și inventicii în sectoarele economice importante.

Prim-ministrul Landului Saxonia a menționat că scopul principal al acestei vizite în România este de a explora posibilitatea firmelor germane (majoritatea la prima deplasare în țara noastră) de a identifica parteneri români în dezvoltarea unor capacitați de productie comune sau de a prelua unele existente, aceasta fiind o modalitate de fructificare a unor parteneriate win-win. Delegatia germană se va deplasa inclusiv la Sibiu și Brasov, pentru a purta discuții cu reprezentanții locali oficiali și ai mediului de afaceri, dar este interesata in egala masura si de alte zone cu potențial de afaceri.

Un alt subiect de discuție s-a referit la o mai buna valorificare a avantajelor oferite de România: cea mai mare rată de creștere a economiei din UE în primul trimestru al anului 2017; resursele umane inalt calificate care contribuie la continuitatea dezvoltării accelerate a economiei românești; existența unei infrastructuri IT evoluate care poate asigura toate componentele necesare ofensivei digitale; posibilitatea ca firmele germane instalate in Romania să acceseze toate facilitățile de finanțare din fonduri europene disponibile în țara noastră; oportunitatea cooperarii în domeniul electromobilității, în care România are capacitatea de a furniza calitate, siguranță și eficiență.

La întâlnire au participat E.S. dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România și Sebastian Metz, Directorul General al Camerei de Comerț Româno-Germane.

Saxonia are cea mai vibrantă economie între landurile din fosta Germanie de Est (RDG).
Producătorii de microcip-uri lângă Dresda au dat regiunii denumirea de “Silicon Saxony”.
Industria automobilelor, producția de mașini și serviciile contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, fiind totodată, una dintre cele mai renumite destinații turistice din Germania.

Verifică şi

Anunţ public de mediu pentru Petrotel Lukoil Ploieşti

PETROTEL LUKOIL SA, titular al proiectului ,,Montarea unor echipamente noi pentru optimizarea schimbului de caldura …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *