luni , 24 februarie 2020
Acasă / Social / Un muzeu din Prahova a fost cunoscut de întreaga lume dintr-o fotografie premiată de UNESCO

Un muzeu din Prahova a fost cunoscut de întreaga lume dintr-o fotografie premiată de UNESCO

Întreaga lume a aflat de judeţul Prahova prin intermediul unei fotografii premiată de UNESCO. Imaginea respectivă a fost  surprinsă la Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească şi a făcut înconjurul lumii, fiind premiată în cadrul unui concurs internațional de fotografie al UNESCO.
 
Fotografia realizată în 2015 de „Ziua Iei”, pe prispa Muzeului „Crama 1777” din Valea Călugărească, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, s-a aflat în topul celor mai bune 20 de imagini în cadrul concursului Unite4Heritage.
Fotografia a fost realizată de ploieșteanul Dragoș Gabriel Pîrvu. Concursul Unite4Heritage ”Photo and Story” a atras peste 10.000 de fotografi din toate colțurile lumii având ca temă punerea în valoare a moștenirii culturale din diverse zone etnografice.
 Autorul a povestit că tema fotografie se numeşte Simplitate pierdută şi că “acesta este un costum tradiţional românesc pe care l-am cumpărat împreună cu iubita mea, acum trei ani, înainte să ne căsătorim. După ceva timp, am fost suprins să descopăr din modelul cusut că am cumpărat un costum foarte vechi de mire, miraculos, chiar alături de fata care urma să devină soţia mea. De când ne-am cunoscut am urmat tradiţiile româneşti ca o formă de normalitate şi o ocazie să reconstruim identitatea noastră pierdută. Această fotografie am făcut-o de Ziua Iei pe prispa unei crame vechi de vin, renovată, ca un exemplu al moştenirii lăsate nouă de strămoşi”. 
Potrivit site-ului acestei locaţii, Muzeul ”Crama 1777” din Valea Călugărească, obiectiv de interes turistic pe Drumul Vinului, este o reproducere a Cramei de la 1777, cea mai veche construcție țărănească din lemn de pe teritoriul județului Prahova și printre cele mai reprezentative din zonele viticole ale Țării Românești, fiind construită în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii.

Reconstrucția Cramei a avut ca scop pe de o parte recuperarea unuia dintre cele mai importante monumente de arhitectură sătească din Prahova, iar pe de altă parte realizarea unui muzeu tematic de vini-viticultură.

Crama propriu-zisă, care în secolul al XVIII-lea era destinată mustăritului strugurilor, prezintă o serie de unelte şi obiecte necesare într-o cramă, precum unelte pentru viticultură, pentru prelucrarea strugurilor şi vase pentru păstrarea vinului. Se remarcă în mod deosebit câteva piese de sfârşit de secol XIX, respectiv o presă de mari dimensiuni, o pompă de vin fabricată în Germania, un lin cioplit din lemn, precum şi o colecţie de etichete şi sticle pentru vin. Tot în această sală a fost reconstituit un atelier de tâmplărie – dogărie cu banc de lucru şi unelte pentru prelucrărea lemnului. Vinoteca găzduiește o colecție de vinuri din soiuri specifice podgoriilor din vecinătatea cramei.

În beciul cramei – care are destinaţia de sală de degustare a vinului – unde, la început se păstra vinul, acum se află o colecţie de butoaie pentru vin şi rachiu de tescovină, cu capacitate care variază între 300 şi 500 l; un cazan de ţuică pentru procesarea tescovinei fermentate în vederea obţinerii rachiului; o colecţie de ceramică, cu piese din secolele XIX-XX, din diferite regiuni ale României, pentru păstrarea şi consumul vinului şi a rachiului.

Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache; macheta cramei, iar pe unul dintre pereţi este expusă harta judeţului Prahova cu Drumul Vinului.

Expoziția de la mansardă, denumită sugestiv “Mlădițele vieții”, prezintă o colecție de costume populare românești din diferite regiuni ale țării, având ca motiv vița de vie. Tot aici este expusă și o icoană pe sticlă, din secolul al XIX-lea, din Făgăraș, care îl prezintă pe Isus cu vița de vie, un covor datat 1896, lăzi de zestre, precum și o colecție de monede descoperite în zonă.

Verifică şi

Mâncare bună, muzică și ambient plăcut de Ziua Îndrăgostiților la Ploiești

Dacă nu știi unde să petreci Ziua Îndrăgostiților sau te-ai hotărât pe ultima sută de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *