duminică , 24 iunie 2018
Acasă / Economic / După gaze, din vară va creşte şi preţul energiei electrice

După gaze, din vară va creşte şi preţul energiei electrice

Prețul energiei electrice ar putea crește cu cel mult 1% de la 1 iulie, când piața se va liberaliza cu încă 10%, a declarat, joi, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

“De la 1 iulie piața va fi liberalizată cu încă 10%, astfel că ar putea să existe anumite ajustări, dar sub 1% (în factura finală — n.r.). Deci considerăm că, practic, vom avea același preț”, a spus oficialul ANRE.

În prezent, populația consumă 80% energie din piața liberă și 20% cu preț reglementat, iar, de la 1 iulie, ponderea energiei din piața liberă va crește la 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată.

Totodată, Havrileț a mai spus că pierderile distribuitorilor ca urmare a fenomenelor meteo extreme de la sfârșitul lunii aprilie, când sute de stâlpi au fost doborâți de viscol și ninsori, vor avea un impact nesemnificativ în factura populației, dacă vor fi recunoscute de către ANRE.

“Aceste pagube trebuie să fie încadrate în categoria pagubelor înregistrate în urma unor condiții extrem de grele, adică ei (distribuitorii — n.r.) să primească statutul de forță majoră. Dacă acest statul va fi obținut, suntem obligați să preluăm costul reparațiilor în factura finală. Dar considerăm că nu sunt valori foarte mari, undeva sub 0,5% — 0,1%. Sunt valori foarte mici”, a explicat oficialul ANRE, în cadrul conferinței InvestEnergy.

https://www.agerpres.ro/economie/2017/05/11/havrilet-anre-pretul-energiei-electrice-pentru-populatie-ar-putea-creste-cu-maximum-1-de-la-1-iulie-12-26-23

Institutul Național de Statistică a publicat ieri o informare potrivit căreia prețul gazelor a crescut în luna aprilie cu 2,5% față de luna martie. Aceasta în condițiile în care, de la 1 aprilie, ANRE a decis să liberalizeze prețul gazelor de producție internă.

“Provine de la faptul că nu mai există preț reglementat la achiziția de gaze naturale și se încheie contracte pe piața liberă. Se utilizează bursele, s-au încheiat contracte care au ajuns la cantități de 25% — 30% din totalul cantităților care se consumă într-un an. Începe piața să funcționeze, să avem lichiditate. Acestea sunt și estimările noastre de creștere finală: 2% — 2,5%, așa cum am prevăzut atunci când am făcut metodologia care se aplică de la 1 aprilie”, a arătat Havrileț.

Prețul gazelor pentru populație a crescut cu 2% în medie de la 1 aprilie, iar Havrileț a explicat că acest preț este valabil până la 1 aprilie 2018, excepție făcând situația în care prețul gazelor de producție internă va avea fluctuații de peste 5%.

“Am convenit cu furnizorii ca, în acest caz, să vină să discutăm o eventuală ajustare”, a arătat oficialul ANRE, precizând că, dacă fluctuațiile vor fi foarte mari, ajustarea pentru populație se poate face treptat.

ANRE va continua să reglementeze prețul final pentru populație până în anul 2021.

stirea completa este aici: https://www.agerpres.ro/economie/2017/05/11/havrilet-anre-populatia-poate-sustine-factura-la-gaze-daca-locuinta-are-toate-elementele-de-eficientizare-13-04-17

 

Verifică şi

Japonezii vor să-și extindă investițiile în România în mai multe domenii-Video

Camera de Comerț și Industrie Prahova a fost gazda unui eveniment foarte important pentru industria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *