duminică , 12 iulie 2020
Acasă / Economic / Percheziţii în Prahova în dosarul vânzării vagoanelor CFR ca fier vechi

Percheziţii în Prahova în dosarul vânzării vagoanelor CFR ca fier vechi

Serviciul DIICOT Teritorial Timișoara face în această dimineaţă 63 de percheziții domiciliare pe raza Mun.București și a jud.Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmboviţa.

Dosarul în care se efectuează cercetări față de un număr de 40 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat – prev. de art. 367 alin.1 C.p.,
– delapidare cu consecințe deosebit de grave – prev. de art. 295 alin.1 C.p. cu aplic. art.309 C.p.,
– fals intelectual – prev. de art. 321 C.p.,
– uz de fals – prev. de art.323 C.p.

S-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă “CFR MARFĂ” S.A, s-a constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.
Subevaluarea s-a efectuat prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București, în baza procedurii de licitație deschisă inițiată de S.N.T.F.M. “CFR MARFĂ” S.A, a unui număr de 2450 de vagoane pe roți, la preț de fier vechi, deși, în conformitate cu standardele în materie, deșeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categoria “deșeu fier vechi greu” și “deșeu fier vechi special” (oțel), categorii de deșeuri cu o valoare de piață net superioară.
Manopera frauduloasă a fost premeditată de factorii de decizie din cadrul S.N.T.F.M. “CFR MARFĂ” S.A în conivență cu reprezentanții SC REMAT SA CĂLĂRAȘI. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de S.N.T.F.M. “CFR MARFĂ” S.A pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul SC REMAT SA CĂLĂRAȘI a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2450 de vagoane.

Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru “deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tonă, iar pentru “deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. Rezultă că prin această manoperă s-a realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul “deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul “deșeurilor fier vechi greu”.
În manoperele frauduloase au fost implicați factori de decizie de la nivelul central și teritorial a societății de transport, precum și reprezentanții societății beneficiare.
1. Primul nivel al grupului infracțional organizat, a fost constituit din conducerea executivă a societății S.N.T.F. MARFĂ “C.F.R. MARFĂ” S.A, compusă din Directorul general Mihuț Constantin Crăciun, Directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, Directorul Departament Vânzări – Trafic Eugen Tudor, Directorul Economic – Financiar Pavel Bărculeț, Managerul Juridic Silviu Valeriu Costea, Directorul Trafic Constantin Alupoaie, Directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, Șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu.
Aceștia au inițiat vânzarea la bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală.
2. Al doilea palier al grupului infracțional organizat a fost reprezentat de către funcționarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFĂ “C.F.R. MARFĂ” S.A. – Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Craiova, Cluj, Constanța.

3. Al treilea palier al grupului infracțional organizat a fost constituit din reprezentanții S.C. REMAT S.A. CĂLĂRAȘI, beneficiara contractului.

Cele 2.450 de vagoane supuse casării însumează cantitățile de 35.002,12 tone de oțel și 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate ca fier vechi.

preluare www.news.ro

Verifică şi

Cererile unice de plată pentru campania agricolă 2020 se depun până pe 15 iunie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova (APIA Prahova) reamintește tuturor beneficiarilor că data …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *