sâmbătă , 24 octombrie 2020
Acasă / Editorial / Editorial la ceas de sărbătoare. Despre libertatea presei

Editorial la ceas de sărbătoare. Despre libertatea presei

„Mamă, de ce vrei tu să te faci ziarist, mamă? E o meserie ingrată şi hulită de mulţi. De ce nu vrei tu să ai linişte?” Aşa îmi zicea mama prin 2001, când am decis eu că doar la scris şi la vorbit cu oamenii mă pricep. Bine, a mai continuat ea, că măcar să aştept să-mi termin facultatea, că o să dau de gustul banilor şi parcă vede că mă las acum, la final. Ce să zic, era bine intenţionată, biata de ea, dar nu a avut cu cine.

De gustul banilor nu am dat nici acum, după aproape 16 ani de presă, că niciun ziarist nu a murit bogat, nu din presă, în orice caz, iar facultatea am terminat-o şi încă şi cu notă bună. E clar că ăsta îmi era drumul sau eu cel puţin aşa am luat-o. Nu îmi pare rău nicio secundă că am ales aşa. Oricum gastrita, boală profesională, o aveam dinainte să lucrez în presă, deci prea mult rău nu mi-am făcut. Şi linişte, o să am din plin pe lumea cealaltă.

Am fost şi înjurată şi apreciată, iar înainte de internet am primit şi o scrisoare de mulţumire de la un cititor care urmărea constant articolele mele. Cu timpul am învăţat să nu pun la suflet remarcile răutăcioase, ci doar să-mi fac treaba cât mai bine. Asta înseamnă ca atunci când te uiţi în oglindă să nu te cerţi prea aspru. Am făcut şi compromisuri, dar am avut grijă să nu fie prea mari, în orice caz nu d-alea care să mă compromită total şi iremediabil. În orice meserie faci şi ce nu îţi place pentru că, nu-i aşa, trebuie să iei un salariu să ai din ce trăi.

Am comentat mereu despre ceea ce nu-mi convenea, iar dacă nu am reuşit să scap de sarcină, cel puţin am făcut-o deontologic-am luat toate punctele de vedere şi l-am lăsat pe cititor să înţeleagă ce e de înţeles. De fapt, atunci când nu poţi să scrii tot ce vrei, cititorul este cel care te ajută şi te salvează şi depinde de tine să-ţi formezi un public inteligent şi deschis la minte.

Am auzit şi remarci de genul „Voi, jurnaliştii, nu produceţi nimic!” Eram tânără şi m-a lovit, dar cu timpul mi-am dat seama că afirmaţia era răutăcioasă, comunistă şi total neadevărată. Informaţia înseamnă putere şi cei care citesc ştiri sunt mai deştepţi. E adevărat, depinde ce ştiri, dar din orice poţi învăţa. Informaţia te scoate din ignoranţă , iar dacă ştii să gândeşti cu mintea ta, nu te manipulează nimeni. Iei din tot exact ce trebuie şi contează pentru tine!

Apoi, eu cred că am mângâiat mai multe suflete şi umeri decât a făcut-o acel om în toată viaţa lui şi chiar dacă pare puţin, ochii plini de speranţă mi-au arătat că o vorbă bună la timpul ei poate însemna mai mult decât orice. Iar atunci când a fost nevoie şi am găsit deschidere din partea unor oameni pe aceeaşi lungime cu mine am şi ajutat material, cât să facem o casă. Pentru că întodeauna presa a avut libertatea de a face bine!

„Trafic de influenţă”am făcut des, dar mereu ca să ajut pe cei care mi-o cereau. E, aşa cred oamenii că presa rezolvă mai multe când intervine)))

Am lucrat şi la ziare şi la televiziuni locale şi naţionale şi la apolitice şi la politizate şi mai nou la site-uri. De peste tot am avut de învăţat câte ceva şi fiecare experienţă mi-a folosit, dar ceea ce mi-a rămas ca un numitor comun este că jurnalistul, ca oricine, are mereu de ales!

La mulţi ani, colegi, de ziua voastră şi a libertăţii de exprimare! Fiţi sinceri cu voi şi alegeţi bine!

Verifică şi

Expoziţie cu vânzare. Sfârşit de săptămână cu meşteşuguri la Ploieşti

Centrul Județean de Cultură Prahova și Consiliul Județean Prahova invită iubitorii de frumos şi tradiţie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *