joi , 26 noiembrie 2020
Acasă / National / Ce deduceri fiscale puteţi face în baza impozitului global pe gospodărie? Românii încurajaţi să facă mai mulţi copii

Ce deduceri fiscale puteţi face în baza impozitului global pe gospodărie? Românii încurajaţi să facă mai mulţi copii

Ministrul Muncii, Lia Vasilescu, a dat detalii despre impozitul pe venitul global pe gospodărie, precizând că veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente nu vor fi impozitate în timp ce sumele ce depăşesc 2.000 lei vor fi impozitate cu 10%.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că impozitul pe venitul global pe gospodărie este o declaraţie de venit global ce se va completa în numele membrilor unei gospodării, prin urmare nu este un impozit/taxă nouă, ci un mod de calcul nou. Această declaraţie va fi completată de un consultant fiscal la care este arondată gospodăria respectivă, modelul fiind aplicat în Statele Unite, Franţa, Belgia şi în alte ţări.

Vasilescu a descris şi ce nume reprezintă „gospodăria”, respectiv cei care „locuiesc şi se gospodăresc împreună”.

O gospodărie poate fi reprezentată, în concepţia ministrului Muncii, de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, un singur adult care trăieşte din venituri proprii, doi parteneri, necăsătoriţi, care decid să aibă un patrimoniu comun, o mănăstire (cei care locuiesc în mănăstire şi împart acelaşi patrimoniu). Nu este însă obligatoriu ca toţi membrii gospodăriei să locuiască permanent în locuinţa comună, iar într-o locuinţă pot coexista două sau mai multe gospodării.

Veniturile în noul model se vor impozita raportat la un prag de 2.000 lei. Astfel, pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi 0%.

Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi de 10%.

În ceea ce priveşte deducerile şi alocările care se vor acorda în baza IVG, Lia Olguţa Vasilescu enumeră alocările acordate familiilor cu copii, adică familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii. Aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs.

Astfel, vor fi alocaţi 1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună, 1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună.

La capitolul “alte cheltuieli deductibile”, ministrul Muncii precizează abonamentele medicale din sistemul privat, taxele de şcolarizare pentru copii, cheltuieli pentru renovare, reabilitare termică, construcţie locuinţe (încurajarea şi mai ales fiscalizarea pieţei construcţiilor), asigurările de bunuri sau de viaţă, cheltuielile cu hrana şi cu îmbrăcămintea. În general, în limita unor plafoane ce vor fi definite în lege, vor exista deduceri pentru toate tipurile de cheltuieli care vor fi efectuate pe teritoriul României.

citeste mai mult-

http://www.mediafax.ro/social/lia-vasilescu-ministrul-muncii-despre-impozitul-pe-venitul-global-pe-gospodarie-impozit-10-pe-diferenta-peste-2-000-lei-16233420

Verifică şi

Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemilogic crescut. Carantină pentru cei care vin de acolo!

Grupul de Comunicare Strategică a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, state din care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *