Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Proiecte pentru Ploieşti-Capitala Tineretului 2018

7 martie 2017
Share:
Proiecte pentru Ploieşti-Capitala Tineretului 2018

Mai multe ONG-uri prahovene s-au arătat interesate să participe cu proiecte în cadrul programului naţional Capitala Tineretului. Acest programe este destinat tinerilor şi pune accent pe dezvoltarea ecosistemelor de  tineret din România. În Ploieşti, inițiatorul este Radu Simionescu, președintele Aociației EURO SPIRIT. Programul implică o colaborare eficientă între autorităţile locale, organizaţiile nonguvernamentale de şi pentru tineret şi mediul privat, tinerii ocupând o poziţie centrală în acest proces. Scopul, pe termen scurt, este desemnarea Municipiului Ploiești „Capitala Națională a Tineretului” în anul 2018, iar pe termen mediu participarea la competiția în urma căreia se va decide “Capitala Europeană a Tineretului 2021”.

Calendarul de evenimente va fi format din proiecte locale deja existente, dar şi din proiecte noi, fiind o iniţiativă comună a asociaţiilor nonguvernamentale, grupurilor de iniţiativă, a voluntarilor si a autoritaţilor locale. În cadrul acestui proiect există șase domenii de dezvoltare, ce cuprind proiecte și activități specific: antreprenoriat, sport, mediu, cultură, social și educație. Fiecare dintre aceste arii de dezvoltare este coordonată de tineri cu experiență în domeniu: Florin Ioniță, Nicoleta Sprîncenatu, Adrian Tudor, Cătălina Simionescu, Claudia Iordache, Monica Marin si Andrei Năstase.

Recent, în Ploieşti a avut loc conferinţa de lansare a acestui program pentru ca şi oraşul nostru să participe la competiţia din 2018.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, ideile organizatorilor fiind primite cu deschidere, bucurie și speranța că schimbarea Ploieștiului este posibilă. Au participat  reprezentanţi ai autorităţilor locale (Primăria Ploiesti, Consiliul Județean Prahova, Instituția Prefectului Prahova), 17 organizații nonguvernamentale, dar și persoane publice, fiind în total peste 60 de participanți.

Printre organizațiile ce au luat parte la întâlnire se numără: Tinerii Voluntari Valea Calugărească, Consiliul Județean al Elevilor, Valex, Ploiești Basketball, Argo,  AEGEE, Master Peace Ro, Aresel, Viitorul Tinerilor, Scoala Altfel, Social Eco Team, Libertas, Eurospirit, JCI Prahova, Magie în Vorbire. Reprezentații acestora au salutat ideile proiectelor prezentate și au expus informații despre activitățile pe care le desfășoară, exprimând,  în unanimitate, sprijinul pentru ca Ploieștiul să ajungă în 2018 Capitala Tineretului.

Momentele culminate ale conferinței au fost atunci când reprezentanții autorităților locale s-au alăturat: Primarul orașului Ploiești- Adrian Dobre, Președintele Consiliului Județean- Bogdan Toader, Sebastian Cursaru- Director Cancelarie Prefectura Prahova.

Domnul Adrian Dobre consideră că „ariile de dezvoltare ale proiectului vin în întâmpinarea problemelor identificate de autorități în comunitatea pe care o administrez. De asemenea, declară că sprijină cu tot ce poate aceste proiect, nu tocmai ușor, fiind un concept integrat menit să dezvolte ariile angrenate,  ideile proiectului vin în completarea discuțiilor avute în ceea ce privește anumite domenii, îndeosebi asupra educației pentru mediu și asupra sportului.”

Președintele Consiliului Judetean Prahova, domnul Bogdan Toader a declarat: „Consiliul Județean Prahova va susține acest deziderat vă asigur că veți avea parte de tot sprijinul nostru, iar proiectul va beneficia de un buget egal cu cel al Bacăului sau al Timisioarei, poate chiar si mai mult!”.

De asemenea, Sebastian Cursaru, Director Cancelarie Prefectura Prahova, a primit cu bucurie această inițiativă și a susținut că „instituția pe care o reprezintă va fi alături de activitățile acestui proiect”.

În continuarea ideilor prezentate, se vor face pași concreți pentru demararea proiectelor și, în perioada următoare, vor exista întâlniri punctuale pe fiecare dintre cele șase arii, pentru a identifica și propune cele mai bune proiecte pentru comunitate, îndeosebi pentru tineret. Până în 2018, când candidatura ar trebui să înceapă, coordonatorii proiectului și-au exprimat dorința de a începe deja să facă pași concreți, sub forma a diverse activittăți, pentru a face din Ploiești un oraș cu tineri inovativi, responsabili și dornici de schimbare!