joi , 22 august 2019
Acasă / Turism / Scumpiri în lanţ în 2017, odată cu aprecierea dolarului

Scumpiri în lanţ în 2017, odată cu aprecierea dolarului

Dolarul e din ce in ce mai mare, iar de curand a avut un maxim istoric. Petrolul e pe o panta ascendenta si exista o sansa ca TVA si supraacciza la carburanti sa ramana neschimbate la inceputul anului viitor. Toate acestea creeaza premisele pentru ca electronicele, electrocasnicele si carburantii sa se scumpeasca in viitorul apropiat.Moneda americana costa azi 4,3138 lei/unitate, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Iar avand in vedere ca dolarul era cotat la inceputul lui 2016 la 4,1400 lei/unitate, cresterea inregistrata in acest an este de 4,3%. Exista mari sanse sa ajunga la paritate cu euro. Un sondaj realizat de Reuters in randul mai multor analisti bancari indica faptul ca acest lucru s-ar putea intampla in februarie 2017, potrivit MarketWatch.  Dar care sunt explicatiile pentru intarirea dolarului? Economia americana merge destul de bine, iar banca centrala americana a crescut de curand dobanda-cheie, ceea ce inseamna ca investitorii incep sa-si retraga banii din economiile emergente – inclusiv din Romania – si sa-i duca in SUA. Si pretul petrolului e pe val. Dupa ce a inceput anul putin sub nivelul minim istoric de 30 de dolari pe baril, in prezent e cotat pe burse la peste 50 de dolari pe baril. Iar anul viitor e posibil sa creasca si mai mult si sa ajunga la pragul de 60 de dolari pe baril, in cazul in care statele membre OPEC si Rusia vor pune in aplicare intelegerea de a reduce productia de “aur negru”. Daca aceste scenarii se vor indeplini (si e foarte probabil sa se intample), atunci romanii vor avea parte de scumpiri anul viitor.

Se vor scumpi benzina si motorina

Cursul dolarului si cotatia petrolului sunt componente importante in pretul carburantilor. Deci daca acestea cresc, atunci si soferii romani vor scoate mai multi bani din portofel atunci cand vor alimenta.

Potrivit datelor Comisiei Europene, deja benzina si motorina s-au scumpit in ultima luna.

Pret benzina Romania (+3%)

  • 14 noiembrie: 1,095 euro/litru
  • 19 decembrie: 1,147 euro/litru

Pret motorina Romania (+3,5%)

  • 14 noiembrie: 1,086 euro/litru
  • 19 decembrie: 1,143 euro/litru

Iar preturile se vor duce in sus si in urmatoarea luna, daca cursul dolarului ramane la un nivel ridicat si daca pretul petrolului se indreapta catre 60 de dolari pe baril.

citeste in continuare:http://www.ziare.com/preturi/scumpiri/2017-vine-cu-scumpiri-pentru-romani-vom-plati-mai-mult-pentru-benzina-electronice-si-electrocasnice-1446992

Verifică şi

De ce ar trebui să îți trimiți copilul în tabăra ”Adventure Team” de la Bușteni!

Încă mai aveți șanse să vă înscrieți copiii în tabăra tematică  “ADVENTURE TEAM” – Aventură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *