luni , 8 martie 2021
Acasă / Economic / Directorul general al Petrotel Lukoil: Rafinăria din Ploieşti este foarte importantă pentru Lukoil şi nu se poate vorbi despre vânzarea ei!

Directorul general al Petrotel Lukoil: Rafinăria din Ploieşti este foarte importantă pentru Lukoil şi nu se poate vorbi despre vânzarea ei!

Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti este cea mai mică dintre cele pe care le deţine compania rusă Lukoil. Cu toate acestea, directorul general Andrey Bogdanov, apreciază într-un interviu acordat Agerpres, că este şi cea mai importantă, iar performanţa economică şi indicatorii economici sunt la cel mai înalt nivel. În plus, aici s-au implementat cel mai mult proiectele verzi (n.a.Petrotel Lukoil a avut o preocupare continuă pentru ecologizarea batalurilor istorice, pentru împădurirea fostei gropi de gunoi a Ploieştiului, dar şi pentru montarea pe platforma petrolieră a multe panouri solare). Bogdanov recunoaşte, însă, că indiferent cât de importantă este această rafinărie pentru Lukoil, planurile ruse de dezvoltare depind de viitoarea legislaţie din România. Cât despre vânzarea rafinăriei, directorul acesteia spune că nu poate fi vorba despre aşa ceva, câtă vreme toate merg bine. Urmăriţi mai jos întregul interviu luat de reporterul Agerpres.

AGERPRES: Ce înseamnă rafinăria Petrotel Ploiești pentru grupul Lukoil?
Andrey Bogdanov: Petrotel are o istorie lungă de funcționare a rafinăriei în sine din 1904, este una dintre primele rafinării înființate construite pe pământ românesc. Pentru grupul Lukoil, este o rafinărie foarte importantă și nu doar rafinăria, ci România în general este importantă pentru grupul Lukoil. Pentru că în România există și sunt dezvoltate aproape toate tipurile de afaceri desfășurate de Lukoil, iar, dacă vorbim de proiectele green, cele ecologice, este chiar singura locație din companie unde sunt dezvoltate atâtea proiecte verzi.

Compania Lukoil își desfășoară activitatea în extracția petrolului, în prelucrare-rafinare, în desfacerea și comercializarea produselor, în energia electrică și, separat, în energia verde, din surse regenerabile. Aici doar extracție (de petrol — n.r.) nu avem, dar este o chestiune de timp, pentru că, după Rusia, România este a doua țară unde există toate aceste ramuri dezvoltate ale companiei Lukoil.

Iar rafinăria Petrotel este o rafinărie complexă și, în același timp, cea mai mică. Performanța economică și indicatorii economici sunt la cel mai înalt nivel. În ansamblu, putem spune că rafinăria funcționează eficient și stabil. Conform rezultatelor pentru anul 2015, Petrotel Lukoil a fost recunoscut drept cea mai bună societate din cadrul grupului Lukoil din 11 societăți.

Totodată, aici avem un colectiv de profesioniști, atât personalul tehnic, cât și manageri. Capitalul uman este foarte important pentru noi. Sper că v-am răspuns cât de important este Petrotel în sistemul Lukoil.

AGERPRES: Și ce urmează? Ce planuri aveți?
Andrey Bogdanov: După cum știți, lozinca Lukoil este “Mereu în mișcare”, deci asta vom face. Încercăm să ne menținem la acest nivel. Suntem o parte integrantă din companie. În continuare ne axăm pe creșterea eficienței în activitate, inclusiv eficiența indicatorilor energetici, fiabilitatea funcționării, micșorarea impactului negativ asupra mediului, deși noi am îndeplinit toți indicatorii asumați și respectăm cele mai severe norme europene privind producția mediului. Deci urmărim dezvoltarea noastră ulterioară.

Nu voi destăinui chiar acum în detaliu ce urmează să construim sau să dezvoltăm. Totul depinde de legislație, ce legi vor apărea. Urmărim situația și sunt convins că, având în susținerea noastră colectivul, atât al societății, cât și al societăților externalizate, suntem în stare să obținem rezultate și mai bune.

AGERPRES: Au apărut la un moment dat în presă informații potrivit cărora grupul Lukoil ar dori să vândă rafinăria Petrotel. Este adevărat?
Andrey Bogdanov: Nu, nici vorbă.

AGERPRES: Cum vedeți viitorul industriei petroliere?
Andrey Bogdanov: Cred că pentru secolul nostru sigur va mai fi nevoie de carburanți. Schimbări radicale și bruște chiar nu aș vedea. Poate că, la un moment-dat se va întâmpla, așa cum a fost și acum 100-120 de ani, când s-a trecut de la cărbune la țiței, au început să extragă mai mult, dar progresul există întotdeauna. Așa cum știți, epoca de piatră s-a terminat nu pentru că s-a terminat piatra, ci pentru că am evoluat. Așa că sunt convins că vom mai lucra încă mult, mult timp.

AGERPRES: Ați vorbit de calitatea profesioniștilor din România. Cât de important este faptul că specialiștii Lukoil care au ieșit la pensie sunt încă aproape de companie și ajută cu cunoștințele lor, prin Consiliul Veteranilor?
Andrey Bogdanov: Ei au ieșit la pensie și, dacă nu ar exista acest consiliu al veteranilor, omul se poate simți părăsit, detașat de activitate. Dar acești oameni au o experiență bogată, au lucrat toată viața lor în industria petrolieră. Și, bineînțeles, ei pot transmite această experiență mai departe tinerilor, simțindu-se, în același timp, utili și apreciați. Ei continuă să comunice. Este foarte important acest lucru, pentru că omul este o ființă socială. Beneficiază și compania, și ei. În Rusia este foarte dezvoltat acest lucru, așa s-a preluat de la Uniunea Sovietică, este o tradiție bună și bine că nu a dispărut cu anii. Ce este bun trebuie să folosim și să aplicăm. Mi-aș dori să văd că se întâmplă mai mult acest lucru în România.

Noi îi ajutăm cu finanțarea consiliului, cu probleme medicale, cu călătorii turistice. Ei ne oferă experiența lor, participă la revizii, ei cunosc foarte bine instalațiile și îi îndrumă pe cei tineri. Se simte foarte mult sprijinul lor. Ei transmit ce a fost acum 20, 30, 40 de ani, istoria acestor locuri și în felul acesta oamenii își cunosc istoria, trecutul, mă refer la cei tineri. Iar atunci când tinerii își cunosc istoria, avem un viitor în față. Fără istorie nu poate exista viitorul, de aceea noi îi considerăm foarte importanți.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Cernat, editor online: Andreea Lăzăroiu)

http://www.agerpres.ro/160aniderafinare/2016/12/12/160-de-ani-de-rafinare-interviu-bogdanov-petrotel-lukoil-planurile-noastre-de-dezvoltare-depind-de-viitoarea-legislatie-17-44-30

Verifică şi

CNS Cartel ALFA anunţă acţiuni de protest împotriva politicii de austeritate în domeniul salarizării

Comitetul Confederal al CNS Cartel ALFA, întrunit luni, 11 ianuarie 2021, în urma analizei situației actuale, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *