sâmbătă , 15 august 2020
Acasă / Afaceri / Afacerea de pe bicicletă. Mircea Crisbăşanu schimbă România prin pasiunea sa

Afacerea de pe bicicletă. Mircea Crisbăşanu schimbă România prin pasiunea sa

Să faci o afacere din ce îţi place! Ce poate fi mai frumos? Cu siguranţă, nu prea multe, pentru că lucrurile făcute din pasiune se fac mult mai uşor şi mai bine. Cam asta mi-a dovedit Mircea Crisbăşanu, un ploieştean de 32 de ani pe care îl cunosc de vreo doi ani. L-am întâlnit prima dată la Urlaţi şi am văzut concret cum se desfăşoară o zi din viaţa lui. O zi în care nu doar el are de câştigat, ci şi România.

Mircea este ghid turistic, dar nu oricum, ci un ghid pe bicicletă. Peste tot în lume, oamenii sunt pasionaţi de mersul pe bicicletă şi dacă mai au şi ce să vadă în drumul lor, sportul se transformă în turism. Cu tot ce înseamnă asta! Timp de doi ani, Mircea a stat în Olanda unde a studiat pentru un master în construcţii. Acolo a văzut că mersul pe bicicleta poate fi un stil de viaţă, iar în Romania poate fi un mijloc de promovare a ţării. Întors acasă a devenit ghid autorizat şi a început să organizeze tururi cu bicicleta în zonele Dealu Mare, Dobrogea, Podişul Târnavelor sau nordul Buzăului.

Eu l-am găsit, după cum vă spuneam, la Urlaţi unde terminase de marcat 7 trasee cicloturistice, alături de voluntari din străinătate şi de 30 de tineri entuziaşti din localitate strânşi în proiectul “Asociaţia tinerilor inovativi” Urlaţi. “Traseele acestea nu sunt omologate pentru că nu avem cadru legal, dar ca să faci unul nu e nevoie de o mare cheltuială. Îţi trebuie vopsea să marchezi drumul, câteva materiale pentru panouri, toaletări de vegetaţie pe unde aceasta a crescut peste poteci, dar pe urmă trebuie să le întreţii. Îţi trebuie o echipă care să meargă pe aceste drumuri şi să vadă ce s-a stricat şi să repare. Doar cu mine, în grupuri, în 2014 au mers 500 de turişti pe traseele de la Urlaţi, mulţi dintre ei străini,  iar în 2015, 1.500. Îţi dai seama că ăsta nu e numărul real de turişti, ei sunt mult mai mulţi, pentru că a fost suficient să meargă cineva pe acolo şi din gură în gură să se audă cât e de frumos. Pentru că zona este spectaculoasă dacă o iei la pas sau cu bicicleta. Toamna este perfectă pentru bicicletă, atunci când nu plouă bineînţeles. La Urlaţi se poate colinda pe dealuri, printre vii, se merge la mânăstirea vărbila, de exemplu, la crame, la Conacul Bellu şi aşa oamenii văd multe lucruri interesante, îmbinând sportul cu turismul. turiştii străini sunt atraşi de astfel de zone şi vor să încerce tot, să facă degustări şi vizite la crame, vor să ne cunoască istoria”, explică Mircea.

Nu e greu, spune tânărul, dar nu mulţi vor să facă ceva pentru ei şi ţara lor. Mircea se bucură că există în sfârşit un proiect care legiferează turismul pe bicicletă, pentru că, spune el, aceste vehicul simplu îţi dă ritmul pentru a vedea locurile şi oamenii cu tot cu obiceiurile lor. Adică o experienţă completă în care biciclistul se bucură de tot ce vede şi la fel restaurante, hoteluri, magazine şi tot ce întâlneşte în calea sa şi consumă. “La nivel european se scot 44 de miliarde de euro pe an din tot ce înseamnă cicloturism, în comparaţie cu 40 de miliarde de euro pe an, cât ies de pe urma croazierelor de lux”, precizează Mircea.

Dar cum se desfăşoară exact afacerea lui Mircea? “Oamenii îşi povestesc experienţele prietenilor şi mă recomandă. Alţii mă găsesc pe internet, dar în general pe recomandări funcţionează. Încearcă să antrenez cât mai mulţi ghizi care să extindă ideea de cicloturim şi în alte 10 regiuni superbe ale României. La Urlaţi, lucrăm la restaurarea unei case vechi de 100 de ani. Este un proiect personal, dar sigur va aduce turişti mulţi în zonă. Când va fi gata, casa va găzdui turişti pasionaţi de ciclism. De aici vom pleca în ture şi vom vizita întreaga zonă. Vom face evenimente, pentru că ele atrag turiştii în număr mare şi aşa promovăm cel mai bine zona”, povesteşte Mircea.

Până atunci, tânărul, împreună cu soţia sa, Simona,  şi mulţi prieteni, au participat la Ciclaton, un eveniment care s-a desfăşurat de pe 5 până pe 9 octombrie şi în care s-a pedalat pentru îmbunătăţiri în sistemul educaţional din România. Participanţi au străbătut cinci oraşe din Moldova, plecând din Miercurea Ciuc şi întorcându-se tot acolo. “Ultima zi de Ciclaton a adunat o urcare lungă de anduranță, soare dar și frig, zâmbete dar și încrâncenare, plus multă ambiție. Peste 40 de cicliști au adunat 760 km în total și au înfruntat condiții grele de pedalat. Cu toții am făcut-o cu un scop clar: susținem educația în România! Turul s-a încheiat, dar donațiile continuă! Mulțumim pentru sprijin celor care sunteți alături de noi. Orice sumă contează, așadar cei care apreciază munca noastră pot contribui, până pe 31 octombrie, cu donații aici:http://www.ciclaton.ro/ciclisti/c/158”, a scris Mircea pe pagina sa de facebook. Ar mai fi de spus că Mircea nu e la singura acţiune de acest gen-participă cu plăcere la multe acţiuni de voluntariat ca “Let’s do it, Romania!”, îi vizitează şi pe copiii părintelui Manuel de la Urlaţi, dar nu se mândreşte cu nimic. De altfel, de câte ori este promovat acceptă asta pentru a promova în primul rând cicloturismul. Restul, când vine vorba de el, e munca de cercetare a reporterului. Şi în cazul acesta, noroc că există Facebook!

 

Verifică şi

Smart Networking-eveniment gratuit, online, pentru promovarea Start-up-urilor din Regiunea Sud-Muntenia

Asociația “Societatea Națională Spiru Haret pentru Educație, Știință și  Cultură” în calitate de beneficiar al …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *