luni , 6 aprilie 2020
Acasă / Afaceri / Cum să transformi un bar comunist într-un restaurant atractiv din Centrul Ploieştiului? Povestea Andreei şi a Restaurantului Orizont

Cum să transformi un bar comunist într-un restaurant atractiv din Centrul Ploieştiului? Povestea Andreei şi a Restaurantului Orizont

Pe Andreea Podoş Prisnel o cunoşteam doar de pe facebook, dar mi-a atras atenţia când am aflat că este administratoarea Restaurantului Orizont. Pe vremea copilăriei mele, acel bar era un loc select unde nu mergea oricine. A venit Revoluţia şi asemeni multor lucruri şi locuri, şi acest local a picat cumva într-o umbră nemeritată. Dar de ceva timp am văzut modificări pe acolo, alt mobilier pe terasă, umbreluţe şi cu tot cu teii din jur, făcea ca totul să mă atragă să lenevesc acolo, într-o dimineaţă, în faţa unei ceşti cu ceai.

Asta s-a întâmplat când am vizitat-o pe Andreea la „locul de muncă”. Ne-am aşezat la oferta dimineţii -o cafea espresso cu croissant cald , doar 6 lei, şi un ceai negru pentru mine servit într-o cupă frumoasă, transparentă. Pentru că era destul de frig am primit şi o pătură. Să nu credeţi că eram singurii la terasă. Oameni la costum şi cravată, în general, discutau aprins atât în interior, cât şi la măsuţele de afară. „Cam aceştia sunt clienţii mei-oameni cu vârste între 30 şi 50 de ani, activi-avocaţi, oameni de afaceri, funcţionari din Palatul Administrativ, dar ei vin mai ales în pauza de la prânz să servească meniul zilei. La 15 lei servim mâncare ca la mama acasă, cu două feluri. De restaurant mă ocup împreună cu soţul meu şi mai avem încă 5 angajaţi”, îmi explică Andreea.

Tânăra are 34 de ani şi a preluat administrarea de la Orizont în 2013. „Atunci eram parteneră cu cineva, dar când mi s-a oferit ocazia de a rămâne singură în această afacere am simţit că trebuie să risc. Lucrasem până atunci într-o bancă şi în 2014 mi-am dat demisia şi m-am dedicat acestui loc. Normal că am avut şi temeri, dar mi-am ascultat instinctul. Părinţii mei m-au ajutat foarte mult şi m-au susţinut şi acum, de un an, mă ajută şi soţul meu. Am făcut un împrumut bancar şi m-au ajutat şi ai mei. 15 ani voi fi datoare la bancă, dar să ne ajute Dumnezeu şi poate vom plăti mai repede”, spune Andreea.

Restaurantul se află într-o zonă centrală a Ploieştiului, dar cu toate acestea destul de liniştită. Vadul e excelent, iar Andreea a schimbat tot. „M-am gândit că aşa o să fie bine. Şi am schimbat tot, mobilier, salariaţi, sigla, interiorul, pentru că o perioadă nu s-a mai numit Orizont, dar eu am vrut să-i redau acest nume din anii 80. Au fost şi vremuri grele, dar nu m-am gândit să renunţ. Mă implicasem prea mult. Am crescut cu acest restaurant, practic. Ca om de afaceri, mă refer. Desigur, experienţa din bancă m-a ajutat foarte mult-în comunicare, în stabilirea priorităţilor, la calculul finanţării. Tot ce înveţi e important în viaţă şi te ajută. Mie mi-a plăcut de mică să conduc, am fost şi director de agenţie bancară la un moment dat, dar afacerea cu restaurantul am luat-o ca pe o provocare şi mai mare”, a explicat Andreea Podoş Prisnel.

Nu mai vine cu bani de acasă să suţină restaurantul şi lucrurile încep să se aşeze. Organizează tot felul de evenimente, încearcă oferte de genul la patru meniuri comandate, al cincilea este din partea casei, şi oamenii se obişnuiesc că undeva în spatele Palatului Administrativ, pe strada Romană, există resturantul în care tânăra pune atâta suflet. „Trebuia să vii astă vară. Să vezi cum miros teii!”, îmi spune Andreea înainte să plec. Cu siguranţă o să mai trec pe acolo şi abia aştept să înflorească iar teii.

Verifică şi

Veşti bune pentru cei care derulează o afacere prin programe naţionale

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a adoptat, prin Ordin al Ministrului publicat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *