marți , 20 februarie 2018
Acasă / Social / Se înmulţesc cazurile de trichineloză la porcii tăiaţi în Prahova

Se înmulţesc cazurile de trichineloză la porcii tăiaţi în Prahova

De la începutul lunii decembrie şi până acum, Direcţia Sanitar Veterinară Prahova a confirmat 11 cazuri de trichineloză la porci, dintre care doar două la porcii sălbatici. În weekendul care tocmai a trecut, când mulţi oameni au tăiat porcul, au fost depistate 7 cazuri. 

DSVSA Prahova atentioneaza crescatorii de suine sa efectueze obligatoriu examenul trichineloscopic dupa sacrificarea acestora, tinand cont de pericolul pe care il  reprezinta aceasta boala parazitara transmisibila la om prin consum de carne si produse din carne de porc  neexaminata sanitar veterinar.

Cele 9 cazuri de trichineloza confirmate la porcul domestic au fost declarate oficial in localitatile: Valea Calugareasca (3 cazuri), Aricestii Rahtivani (1 caz), Varbilau (1 caz), Puchenii Mari (1 caz), Tinosu (1 caz), Scorteni (1 caz), Rafov (1 caz), iar cele 2 cazuri de trichina la porcul salbatic au fost inregistrate la AJVPS Prahova – Fond de vanatoare 39 Plopu si AVPS Campina – Fond de vanatoare 22 Orjogoaia.

Din cele 9 cazuri de trichineloza confirmate la porcul domestic se vor acorda despagubiri numai la 5 proprietari care aveau suinele identificate prin crotaliere si inregistrate in Baza Nationala de Date, ceilalti 4 nefiind identificati  prin crotaliere.

Mentionam faptul ca in 2 cazuri exista consumatori, o persoană din Puchenii Mari  si alte şapte din Tinosu , fiind notificata in scris DSP Prahova, inclusiv tabel nominal cu persoanele care au consumat carne de porc inainte de efectuarea examenului trichineloscopic si declarate de proprietar,  pentru a lua masuri conform legislatiei in vigoare.

Carnea si organele de la porcii confirmati cu trichineloza au fost ridicate de catre DSVSA Prahova in vederea incinerarii acestora la o unitate autorizata sanitar veterinar.

 

Despre Raluca Eparu

Raluca Eparu este jurnalist din 2001 atunci când s-a alăturat echipei Monitorul de Prahova. A scris pentru mai multe publicaţii locale şi naţionale (Monitorul, Observatorulph, Libertatea) şi este reporter corespondent pentru Prima TV din 2008. Crede cu tărie că presa are datoria de a informa şi educa şi că publicul poate fi format în funcţie de ce i se oferă.

Verifică şi

RAR dezminte zvonurile privitoare la ITP-ul suspendat al maşinilor

Registrul Auto Român respinge informațiile difuzate recent în mass-media potrivit cărora RAR și DRPCIV ar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *