Ministrul sănătăţii către personalul de pe ambulanţe: "Nu vor exista scăderi salariale în sistem!"

Ministrul sănătăţii s-a întâlnit astăzi cu sindicaliştii de pe ambulanţe, după ce săptămâna trecută, angajaţii serviciilor de ambulanţă din toată ţara au protestat faţă de condiţiile de muncă. Participantii au fost cei care erau in liber, sau iesiti din tura, astfel ca nu s-a impus periclitarea activitatii. Prima si cea mai importanta revendicare a FNSAR este de stopare a diminuării veniturilor personalului din acest domeniu, începand cu 1 ianuarie 2018, prin pierderea tichetelor de masa, pierderea totală sau parţială a sporurilor, dar şi prin pierderea sporului cu 50% pentru conditii deosebite pentru personalul TESA.
Florian Bodog, ministrul sănătăţii, le-a promis sindicaliştilor că problema lor va fi expusă în şedinţa de guvern de astăzi.
“După cum știți am participat la toate negocierile cu reprezentanții sindicatelor. Aveți în mine și în echipa ministerului un partener de dialog. Respectăm drepturile sindicatelor de a-și expima opiniile în mod democratic și luăm în considerare propunerile dumneavoastră. Vreau să vă anunț că nu vor exista scăderi salariale în sistem. Vă anunț că, astăzi, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se află actul normativ ce prevede achiziția de ambulanțe, care se va realiza sub autoritatea Departamentului pentru Situații de Urgență. Pentru mine, ca ministru al Sănătății, cel mai important este ca pacientul să fie bine tratat, iar pentru asta dumneavoastră trebuie să aveți condiții optime de desfășurare a activității și salarii corespunzătoare”, se arată într-un comunicat de presă emis de minister.
In momentul de fata, în Prahova se lucreaza cu 67 de ambulanţe, 80 % dintre acestea având peste 500.000 de kilometri la bord şi norma de casare îndeplinită, conform normelor europene. Asta înseamnă că în urgenţe ar trebui folosit un procent de doar 20 % din parcul auto, dar în situaţia în care într-un an, aceste maşini merg la 11.000 de urgente, este imposibil să le foloseşti doar pe cele bune. Mai mult, în cadrul SAJ Prahova există şase ambulantecu peste 800.000 de kilometri şi sunt vechi din anul 2001.