luni , 19 februarie 2018
Acasă / National / Până în 2018, posturile din administraţia publică centrală vor fi blocate

Până în 2018, posturile din administraţia publică centrală vor fi blocate

Ocuparea prin concurs a posturilor din administrația centrală va fi suspendată până pe 31 decembrie 2017, potrivit unei OG votată  ieri în ședința Executivului. Totuşi, anumite concursuri de ocupare a posturilor se vor desfășura așa cum s-a stabilit, iar ocuparea posturilor din spitale nu va fi afectată de acest act normativ. Actul se va aplica abia de la data publicării sale în Monitorul Oficial. 

Actul administrativ aprobat vizează  posturile din Parlament, Administrația Prezidențială, ministere, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea/coordonarea acestora, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, cu excepția autorităților administrative autonome.

„Prin excepție  de  la  alin. (1) (prevederea citată mai sus – n.red.),  se continuă  procedurile de ocupare a posturilor pentru care anunțurile de concurs au fost publicate în Monitorul Oficial al României, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, respectiv au fost îndeplinite obligațiile de publicitate instituite în sarcina instituțiilor și autorităților publice, conform prevederilor legale in vigoare, după caz„, mai scrie în OG. În urmă cu două săptămâni lista de excepții făcea referiri exprese la concursurile pentru diplomați, înalți funcționari publici sau personalul din cancelaria prefectului.

De asemenea, se vor mai putea aproba prin memorandum guvernamental și alte concursuri, dacă se justifică necesitatea lor, la cererea expresă a miniştrilor. Ocuparea posturilor din spitale și alte unități sanitare nu va fi blocată de acest act normativ.

Premierul Mihai Tudose a explicat de ce a fost necesară o astfel de măsură.

„Nu dăm pe nimeni afară. Pur şi simplu se blochează angajările şi încercăm şi vom reuşi să eficientizăm actul administrativ. Dacă este vorba de reorganizare este vorba de descentralizare. A devenit aparatul birocratic din ce în ce mai mare şi se angajează în fiecare zi, sunt cereri de sute şi sute, mii de oameni: purtător de ştampilă, de semnătură, de program pe uşă şi aşa mai departe”, a declarat Tudose în urmă cu două săptămâni. 

OG-ul nu face referire şi la administraţia locală, dar pe surse se pare că nici blocarea posturilor de aici nu este exclusă. Excepţii se pare, vor face posturile unice, ca secretarul primăriei sau CJ, dar şi arhitectul şef fără de care nu se pot da avize de urbanism. 

 

Despre Raluca Eparu

Raluca Eparu este jurnalist din 2001 atunci când s-a alăturat echipei Monitorul de Prahova. A scris pentru mai multe publicaţii locale şi naţionale (Monitorul, Observatorulph, Libertatea) şi este reporter corespondent pentru Prima TV din 2008. Crede cu tărie că presa are datoria de a informa şi educa şi că publicul poate fi format în funcţie de ce i se oferă.

Verifică şi

În decembrie 2017, salariul mediu brut pe economie a ajuns la 3.662 de lei

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna decembrie a anului 2017, câştigul salarial mediu nominal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *