duminică , 18 februarie 2018
Acasă / Turism / Marea Britanie şi România, aliate în Parteneriatul Strategic şi după Brexit

Marea Britanie şi România, aliate în Parteneriatul Strategic şi după Brexit

Premierul Sorin Grindeanu a coordonat astăzi prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Brexit, desfășurată la Palatul Victoria, în cadrul căreia s-a analizat modul în care Guvernul pregătește mandatul României pentru negocierile dintre UE 27 și Marea Britanie.

“Prioritatea noastră este ca acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învață în Marea Britanie, să ne asigurăm că drepturile lor vor fi protejate”, a afirmat șeful Executivului.

Totodată, premierul a subliniat că România are ca obiectiv în cadrul negocierilor pentru Brexit păstrarea alocărilor bugetare pentru politica de coeziune și pentru Politica Agricolă Comună pentru exercițiul financiar 2014-2020, consolidarea cooperării Uniunii Europene-Marea Britanie post Brexit.

“România și Marea Britanie rămân aliate în cadrul Parteneriatului Strategic în care sunt angajate cele două țări. Indiferent de locul pe care îl va avea UK în interiorul sau în afara UE, dorim consolidarea și aprofundarea relațiilor bilaterale”, a menționat prim-ministrul.

Prima întâlnire a Comitetului Interministerial pentru Brexit a avut loc în contextul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 29 aprilie, convocată pentru adoptarea liniilor directoare pentru negocierile cu Regatul Unit.

Premierul Grindeanu a cerut să fie informat lunar, în cadrul ședinței de Guvern, cu privire la evoluția negocierilor dintre UE 27 și Marea Britanie.

De asemenea, prim-ministrul a solicitat ministerelor reprezentate în Comitetul Interministerial să transmită ministrului delegat pentru Afaceri Europene date cu privire la impactul Brexit pe fiecare sector de activitate, urmând ca procesul de analiză să fie continuat la nivelul echipelor de lucru.

În contextul Brexit-ului, la nivelul Guvernului, a fost adoptat un Memorandum în ședința din 22 martie, prin care s-a constituit un mecanism inter-ministerial care are scopul să fundamenteze mandatul general și mandatele sectoriale ale României și să urmărească procesul de negociere a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Acest mecanism este organizat astfel:

Ø Consiliul inter-ministerial pentru Brexit – care oferă liniile politice pentru definirea pozițiilor României, mandatul general și mandatele sectoriale, urmând să fie aprobate de Guvern. Acest Consiliu este condus de primul-ministru și coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componența lui fac parte mai multe ministere.

Ø Comitetul de pilotaj – care urmărește procesul de negociere UE-UK

Ø Comitetul de coordonare a afacerilor europene – care asigură o informare constantă a tuturor ministerelor și oferă cadrul necesar pentru dezbateri ocazionale

Ø Grupuri de lucru inter-ministeriale, organizate la nivel tehnic. Primele trei grupuri de lucru urmăresc fundamentarea poziției României pe următoarele trei domenii de negociere: libera circulație a persoanelor, implicațiile la nivelul bugetului UE, relațiile externe și de securitate.

Despre Raluca Eparu

Raluca Eparu este jurnalist din 2001 atunci când s-a alăturat echipei Monitorul de Prahova. A scris pentru mai multe publicaţii locale şi naţionale (Monitorul, Observatorulph, Libertatea) şi este reporter corespondent pentru Prima TV din 2008. Crede cu tărie că presa are datoria de a informa şi educa şi că publicul poate fi format în funcţie de ce i se oferă.

Verifică şi

De anul viitor, bugetarii vor primi vouchere de vacanţă

Salariații din instituțiile și autoritățile publice vor beneficia, până la 30 noiembrie 2018, de indemnizație …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *