vineri , 23 februarie 2018
Acasă / National / Să ne rugăm să nu fie ger toată iarna! Depozitele de gaze ale României nu sunt pline!

Să ne rugăm să nu fie ger toată iarna! Depozitele de gaze ale României nu sunt pline!

Dacă va fi ger, presiunea gazelor va scădea. Ar putea fi singura metodă de a trece peste această iarnă în situaţia în care depozitele de gaze ale Romaniei sunt umplute doar in proportie de doua treimi. Operatorii ar fi trebuit sa inmagazineze fiecare o anumita cantitate, pana la data de 31 octombrie 2016, astfel incat depozitele sa fie pline si pregatite pentru consumul din aceasta iarna, arata o situatie publicata pe site-ul Romgaz privind cantitatile de gaze injectate. Astfel, potrivit situatiei la 14 decembrie 2016, in depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totala de aproape 3 miliarde mc gaze. ”Din cantitatea totala, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alti operatori. Cel mai probabil, companiile private nu si-au indeplinit obligativitatea de a inmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuita. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum in depozite ar trebuie sa ne ajunga in aceasta iarna. Dar daca va fi o iarna geroasa, consumul va creste si gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piata, pentru News.ro. Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licentei de furnizare a gazelor naturale avea obligatia de a-l constitui in depozitele de inmagazinare subterana pana la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016. De altfel, ANRE este si autoritatea care trebuia sa urmareasca daca propriul ordin a fost respectat si implicit daca cei 73 de operatori desemnati au inmagazinat respectivele cantitati de gaze.”Titularii licentei de furnizare a gazelor naturale vor duce la indeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei vor urmari respectarea acestuia”, arata ordinul ANRE. Romgaz, prin Sucursala Ploiesti, opereaza sase depozite de inmagazinare de gaze: Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca, Ghercesti, Sarmasel si Cetatea de Balta. Capacitate activa totala in acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

citeste in continuare

http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/gaze-insuficiente-in-depozite-romaniei-desi-trebuiau-sa-fie-pline-din-octombrie-daca-va-fi-ger-gazele-nu-vor-ajunge.html

Despre Raluca Eparu

Raluca Eparu este jurnalist din 2001 atunci când s-a alăturat echipei Monitorul de Prahova. A scris pentru mai multe publicaţii locale şi naţionale (Monitorul, Observatorulph, Libertatea) şi este reporter corespondent pentru Prima TV din 2008. Crede cu tărie că presa are datoria de a informa şi educa şi că publicul poate fi format în funcţie de ce i se oferă.

Verifică şi

În decembrie 2017, salariul mediu brut pe economie a ajuns la 3.662 de lei

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna decembrie a anului 2017, câştigul salarial mediu nominal …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *